Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyheder

Den kortnæbbede gås er på mange måder historien om en succes med naturbeskyttelse, der er endt som en plage.

22.01.2015 | Forskning, Alle grupper, Ekstern målgruppe

Gennembrud for europæisk naturforvaltning

Landbrugsinteresser og hensyn til naturbeskyttelse kommer let i konflikt. Men nu viser det første europæiske forsøg med såkaldt adaptiv forvaltning af kortnæbbet gås, at et effektivt og fleksibelt samarbejde mellem myndigheder, forskere, jægere, landmænd og naturfredningsforeninger faktisk kan lykkes. Den succesfulde forvaltningsplan koordineres…

Rima Obeid

22.01.2015 | Seminar, Videnskabelig medarbejder, Institut for Biomedicin

AIAS Fellow' seminar: Rima Obeid, AIAS Fellow

Deficiency in an over-nourished world: A global public health perspective on folate and cobalamin.

Ulve er blandt de mindst farlige store dyr og har en positiv effekt for den biologiske mangfoldighed. Foto: Scanpix. 
Bestanden af hjorte kan nogle steder blive så stor, at det går ud over biodiversiteten. Foto: Picbay.
Mårhunden er udpeget som en af de største biologiske trusler mod mangfoldigheden i naturen. Men den har længe været i Østeuropa, hvor biodiversiteten er større end i Danmark. Foto: Scanpix.
Tigermyggen bærer en række truende febre med sig og er for mennesker en af naturens skurke. Men for resten af naturen har den begrænset betydning. Foto: Wikepedia.

22.01.2015 | Forskning, Alle grupper, Ekstern målgruppe

De gode, de onde og de virkelig grusomme

Nye arter i den danske natur skaber frygt, men de kan ofte have en positiv effekt for mangfoldigheden.

Sådan kan den bløde havbund se ud, hvis den ikke bliver forstyrret. De fleste arter befinder sig under overfladen i et rigt forgrenet netværk af gangsystemer. Billedet er fra Grønland, men ligner havbunden på de vidstrakte sedimentflader i de danske farvande. FOTO: Mikael Kristian Sejr
Søanemoner og makroalger er indvandret på de nye sten, der er blevet lagt ud på stenrevet Læsø Trindel i forbindelse med genopretningen af revet. FOTO: Karsten Dahl

22.01.2015 | Forskning, Alle grupper, Ekstern målgruppe

Livet på havbunden er under pres

Den marine biodiversitet er udfordret – akkurat som biodiversitet på landjorden. Alligevel glemmer vi ifølge forsker fra Aarhus Universitet oftere livet under havoverfladen. Vi ser nærmere på levesteder under vand netop nu, hvor en plan for beskyttede områder af blød havbund er i høring.

22.01.2015 | Offentligheden/Pressen

Joint DANDRITE & MEMBRANES Lecture - Raimund Dutzler - Structural basis for Ca2+-activation in TMEM16 chloride channels and lipid scramblases

DANDRITE & MEMBRANES Lecture - 29 January 2015 Lecture on "Structural basis for Ca2+-activation in TMEM16 chloride channels and lipid scramblases"By Raimund DutzlerDepartment of BiochemistryUniversity of ZurichWhen: Friday 29 January 2015 at 12.15 - 13.00Where: Aud. 6, building 1170, 3rd floorDept. Biomedicine, Aarhus…

Området ved Lystrup, hvor der til foråret bliver gennemført aktiviteter, som fremmer biodiversitet. FOTO: Privat

22.01.2015 | Forskning, Alle grupper, Alle AU-enheder

Klimaforandringer kan give mere vild natur i Aarhus

Klimaforandringer er over os. Aarhus Universitet, Aarhus Kommune og Aarhus Vand er nu gået sammen om at udnytte arbejdet med klimatilpasning til at skabe vild natur i byområder. Borgere i Lystrup inddrages i projektet.

Rasmus Ejrnæs er seniorforsker ved Institut for Bioscience, Aarhus Universitet og projektleder på BIOWIDE. Udover at kortlægge den danske natur, fremhæver Rasmus Ejrnæs, at BIOWIDE også er med til at rehabilitere naturhistorien, som i de senere år er forsvundet ud af universiteterne, gymnasierne og skolerne. ”Undervisningen har i stedet fokus på for eksempel miljøbiologiens stofkredsløb og mikrobiologiens funktioner. Det helt konkrete artskendskab og beskrivelser af naturens mangfoldighed forsømmes. Og det er en stor skam”, siger han. FOTO: Maria Randima

22.01.2015 | Forskning, Forskning, Alle grupper

Frivillige hjælper forskerne med at samle data

Danmarks hidtil største undersøgelse af den danske biodiversitet, BIOWIDE, er delvist baseret på data indsamlet frivilligt af amatører. Fænomenet kaldes Citizen Science og er meget populært, når der skal samles store datamængder, men stiller også høje krav til både borger og forsker.

Den pæne parcelhushave, hvor biodiversitet har trange kår. Foto: Pixabay
Giv plads til ukrudt og lad græsset gro, hvis du vil gavne biodiversiteten. Foto: Pixabay

22.01.2015 | Forskning, Alle grupper, Ekstern målgruppe

Haveejere kan gøre en forskel for biodiversiteten

Der er ikke afsat meget plads på det danske areal til et mangfoldigt naturliv. Her er 10 bud på, hvad især haveejere selv kan gøre for mere biodiversitet.

For mange er naturen det varierede landskab, som den forbikørende oplever det. Men der er flere andre forestillinger om naturen, som ofte vikles ind i hinanden, men har afgørende betydning for politiske beslutninger. Foto: Colourbox.

22.01.2015 | Forskning, Alle grupper, Alle AU-enheder

Hvad er natur?

Spørgsmålet er ikke så simpelt, som det kan lyde. Filosoffen Hans Fink fra Aarhus Universitet har opregnet syv forestillinger eller begreber om naturen, som alle spiller en rolle for, hvordan vi tænker og taler om naturen, og hvilken politisk betydning de får for vores forhold til naturen.

22.01.2015 | Forskning, Offentligheden/Pressen, Ekstern målgruppe

Eksportens DNA kortlægger opskrift på eksportsucces

Kun 5-6 procent af virksomheder i den private sektor eksporterer varer, men de står for 26 pro-cent af sektorens arbejdspladser. Sammen med eksportører af tjenesteydelser svarer disse få virksomheders internationale salg til 50 procent af Danmarks BNP. Med mere end 200.000 dan-ske virksomheder er eksportpotentialet langt større. Aarhus Universitet…

Viser resultater 41 til 50 ud af 129

Forrige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Næste